Jakość powietrza
Stopień jakości powietrza Dobra
Legenda
  Bardzo dobra
  Dobra
  Umiarkowana
  Brak danych
  Dostateczna
  Zła
  Bardzo zła
tabelka scrollowana
Czujniki GIOŚ NO2 CO O3 SO2
ul. Sienkiewicza   3.13   0   75.45   0
- - - - PM2.5 PM10 - - - - - - - -
ul. Sienkiewicza   -   7.83
Czujniki o mniejszej dokładności:
Kamieniec   0.59   0.83
Józefa Piłsudskiego   0.29   0.47
Tytusa Chałubińskiego   0.33   0.5
Zofii i Witolda Paryskich   0.62   1.06
Kuźnice   0.3   0.39
Szkoła Podstawowa w Kościelisku   0.26   0.32
Wszystkie odczyty podawane są w µg/m3
Partner: airly
Pt. 29.03 04:00
Deszczowo
4° / 8° słabe opady deszczu
Sob. 13:00
Zachmurzenie
16°
Nd. 14:00
Zachmurzenie
14°
Pon. 14:00
Zachmurzenie
17°
Wt. 14:00
Deszczowo
Zdjęcie promujące Zakopane

Rusza jubileuszowy Restaurant Week - Miłość do jedzenia!

Na pięciolecie ogólnopolskiego festiwalu najlepszych restauracji Restaurant Week namawia do dojrzałej, świadomej i pełnej szacunku miłości do jedzenia. Ruszyły rezerwacje na jesienną edycję Festiwalu (16-31.10). Odbędzie się ona w rekordowych 15 regionach (ponad 40 miast) pod hasłem "#KochajJedzenie". W Zakopanem Restaurant Week odbędzie się pod Patronatem Honorowym Burmistrza Miasta Zakopane Leszka Doruli.

Ubiegła edycja Restaurant Week przyciągnęła rekordowe 93 tysięcy Gości w całym kraju. Towarzyszyła jej szeroka kampania społeczna "#SzanujJedzenie" o wielomilionowym zasięgu. Druga odsłona kampanii dedykowanej promocji zero-waste pod hasłem "#KochajJedzenie" rozpoczyna się właśnie wraz z kolejną edycją Restaurant Weeka. Dzięki wcześniejszemu wyborowi menu uczestnicząc w Festiwalu Goście wspierają niemarnowanie żywności w restauracjach. Restauracje znając bowiem wcześniej liczbę gości i ich menu, kupują dokładnie tyle składników, ile potrzeba. Rezerwacje stolików w festiwalowej cenie 49zł za trzydaniowe doświadczenie i festiwalowy koktajl (prezent od sponsorów) dostępne są już na www.RestaurantWeek.pl. Ze względu na ogromną popularność z rezerwacją stolika nie warto czekać na ostatnią chwilę.

Miłość przez szacunek do jedzenia

Kontynuacją popularnej kampanii społecznej #SzanujJedzenie zorganizowanej w pierwszej połowie roku jest akcja Restaurant Weeka #KochajJedzenie. - Zachęcamy do dojrzałej miłości do jedzenia, a więc opartej nie tylko na przyjemności, ale też na szacunku i codziennej dbałości o wpływ naszych zwyczajów żywieniowych na środowisko. Nieracjonalne gospodarowanie jedzeniem odpowiada bowiem za nawet 1/3 problemów klimatycznych świata - podkreśla Maciek Żakowski, współorganizator.

W ramach promocji świadomej miłości do jedzenia, Restaurant Week radzi - KOCHAJ JEDZENIE!

1. Szanuj - przechowuj świadomie i mądrze

2. Dbaj każdego dnia - rozsądnie planuj posiłki

3. Zdobywaj z sercem - kupuj mniej i częściej

4. Nie wyrzucaj - zamrażaj, susz, rób koktajle

5. Dziel się - z bliskimi i potrzebującymi

6. Zabieraj do domu - nie zostawiaj resztek w restauracji

7. Nie marnuj - uczęszczaj na Festiwale z wcześniejszym wyborem menu

Kolacje i podróże do wygrania

Zgodnie z festiwalową tradycją festiwalowi towarzyszą liczne konkursy z nagrodami. W głównym konkursie fotograficznym wygrać można rejs LOT-em do Włoch, nocleg w Casa Maria Luigia Massimo Bottury oraz kolacja w Osteria Francescana*** (wielokrotnie nagradzanej jako najlepsza restauracja świata). W konkursie recenzenckim natomiast do wygrania jest bezpośredni rejs LOT-em do Indii i kolacja w New Delhi. Konkursowe instrukcje oczekiwać będą na festiwalowych stolikach.

Pięć lat na fali

Jesienna edycja Restraurant Weeka to także czas podsumowań. W okresie pięciu lat od pierwszej lokalnej warszawskiej edycji Festiwal urósł do miana największego i najpopularniejszego wydarzenia kulinarnego w kraju (a także jednego z dwóch największych festiwali restauracyjnych na świecie). Festiwale Restaurant Week Polska zgromadziły w tym czasie przy stołach ponad 700 tysięcy Gości, którym zaserwowano około 2 milionów dań. Liczba Polaków niejadających w restauracjach spadła w tym czasie o ponad 20%.

Do zobaczenia przy stole!

Rezerwacje: www.RestaurantWeek.pl

Otwarcie rezerwacji: 19.09

Festiwal: 16-31.10

Miasta:

Zakopane: Cristina Ristorante & Pizzeria, Europejska Cafe Resto Music, Grand Kasprowy, Góralska Tradycja, Regionalna, Villa Toscana (Zakopane)

Nowy Targ: Absynt, Jadłomania, Villa Toscana (Nowy Targ)

Kościelisko: Kiyrnicka by Saguła

Murzasichle: Krajobrazy

(AKS)