Jakość powietrza
Stopień jakości powietrza Dobra
Legenda
  Bardzo dobra
  Dobra
  Umiarkowana
  Brak danych
  Dostateczna
  Zła
  Bardzo zła
tabelka scrollowana
Czujniki GIOŚ NO2 CO O3 SO2
ul. Sienkiewicza   5.8   0   94.13   0
- - - - PM2.5 PM10 - - - - - - - -
ul. Sienkiewicza   -   12.35
Czujniki o mniejszej dokładności:
Kamieniec   5.49   7.13
Józefa Piłsudskiego   7.97   10.49
Tytusa Chałubińskiego   4.76   6.28
Zofii i Witolda Paryskich   9.25   13.73
Kuźnice   3.39   4.3
Szkoła Podstawowa w Kościelisku   0.33   0.42
Wszystkie odczyty podawane są w µg/m3
Partner: airly
Pt. 19.04 20:00
Śnieg
4° / 1° słabe opady śniegu
Sob. 14:00
Deszczowo
Nd. 14:00
Śnieg
-1°
Pon. 14:00
Śnieg
-1°
Wt. 14:00
Śnieg
Śr. 14:00
Śnieg
Zdjęcie promujące Zakopane

Trwają rezerwacje na Restaurant Week

Trwają rezerwacje na wiosenną edycję Restaurant Week. Festiwalowe trzydaniowe menu skomponowane specjalnie na tę okazję, to jedyne 59 zł (-10 zł z BLIK) za osobę. Wystarczy odwiedzić stronę www.RestaurantWeek.pl i dokonać rezerwacji. Festiwal potrwa od 9 do 27 czerwca. Najlepsze stoliki szybko znikają więc polecamy się spieszyć! Wiosenna edycja Restaurant Week to przede wszystkim wielkie święto powrotu sceny restauracyjnej, w którym bohaterami są bestsellerowe dania topowych Chefów. Poniżej podpowiadamy, jakie restauracje zadebiutują podczas tej edycji na Podhalu! Nie czekaj, rezerwuj i #IDŹ! na Festiwal!

GÓRNA STACJA - HOTEL AQUARION

Jednym z naszych odkryć jest zlokalizowana niemal w samym sercu Podhala, w Hotelu Aquarion, restauracja Górna Stacja. Chef Kuchni serwuje dania kuchni europejskiej z regionalnymi akcentami. W festiwalowym menu, w wersji mięsnej znajdziemy m.in. polędwiczkę wieprzową z kaszanką, jabłkiem, grasicą cielęcą, prosciutto, foie gras i wiśnią. Danie główne w opcji #wege to hałuski ziemniaczane, ze szpinakiem, grzybami, pomidorami, pietruszką i palonym masłem. Na deser biszkopt z maliną i dziką różą.

VINCITORE RISTORANTE PIZZA NAPOLETANA

Kolejna propozycja to klimatyczna restauracja zlokalizowana w jednej z najpiękniejszych kamienic w sercu Nowotarskiego Rynku w Towym Targu. Vicitore zrodziła się z zamiłowania do bardzo dobrej włoskiej kuchni, pasji do smaku oraz rodzinnej, ciepłej atmosfery. Dla podróżników, którzy odwiedzili już Włochy, wizyta w tej restauracji będzie pięknym wspomnieniem. W tym miejscu możemy spodziewać się prawdziwej uczty dla podniebienia. Dania przygotowywane przez Chefa Kuchni zachwycą nawet najbardziej wymagających Gości. Podczas Festiwalu na naszych talerzach znajdziemy m.in. kotlet jagnięcy z polentą karmelizowaną marchewką i szparagami.Więcej nie zdradzamy - rezerwujcie!

KOSZYSTA - HOTEL TATRA

Warto również zastanowić się nad wyborem tego miejsca. Restauracja Koszysta (w Hotelu Tatra ***) zlokalizowana jest na Cyrhli, skąd rozpościerają się piękne widoki na Zakopane oraz panoramę Tatr. Świeże lokalne produkty w połączeniu z międzynarodową kuchnią sprawiają, że kulinarna podróż po Podhalu zostanie zapamiętana na długo. Na talerzach znajdziemy takie pyszności jak kurczak w sosie hoisin podany z gołąbkiem, ryżem basmati, zielonym groszkiem, dymką oraz groszkiem cukrowym. Na deser piklowane truskawki z waniliowym mascarpone i bezą oraz lodami śmietankowymi. Nie przegapcie takiej szansy i koniecznie sprawdźcie festiwalowe menu tej restauracji!

Nie czekaj! #IDŹ! na bestsellery najlepszych restauracji i pomóż odrodzić się scenie restauracyjnej

(APM)