Jakość powietrza
Stopień jakości powietrza Dobra
Legenda
  Bardzo dobra
  Dobra
  Umiarkowana
  Brak danych
  Dostateczna
  Zła
  Bardzo zła
tabelka scrollowana
Czujniki GIOŚ NO2 CO O3 SO2
ul. Sienkiewicza   16.88   520.25   25.3   7.57
PM2.5 PM10
ul. Sienkiewicza   -   24.91
Czujniki o mniejszej dokładności:
Kamieniec   20.73   30.32
Józefa Piłsudskiego   19.04   30.97
Szkoła Podstawowa w Kościelisku   14.4   21.11
Wszystkie odczyty podawane są w µg/m3
Partner: Partner
Nd. 17.11 04:00
Zachmurzenie
7° / 7° całkowite zachmurzenie
Pon. 13:00
Zachmurzenie
12°
Wt. 13:00
Zachmurzenie
Śr. 13:00
Zachmurzenie
10°
Czw. 13:00
Zachmurzenie
Zdjęcie promujące Zakopane

Rozpoczęły się Europejskie Targi Produktów Regionalnych

Na Górnej Równi Krupowej rozpoczęły się Europejskie Targi Produktów Regionalnych. Tegoroczne, dziesiąte już wydarzenie otworzył starosta tatrzański Piotr Bąk, dyrektor Tatrzańskiej Agencji Rozwoju, Promocji i Kultury Helena Buńda oraz burmistrz Zakopanego Leszek Dorula.

- Można powiedzieć, że dziś wszystkich nas pochłania taki moloch globalizacji - gdzie byśmy nie byli, wszystko jest takie samo w Europie. Jednak w różnych regionach, zwłaszcza górskich istnieją produkty regionalne, istnieje regionalna wytwórczość i kuchnia. Istnieją ludzie, którzy kultywują tradycję i kulturę ludową, którzy są wierni przekazowi otrzymanemu od przodków. Myślę, że jest to coś pięknego. X już jubileuszowe Europejskie Targi Produktów regionalnych to takie spotkanie z regionalnym produktem, wytworem ludzkiej pracy, który pokazuje tożsamość regionu, która jest bardzo ważna - podkreślał podczas inauguracji Piotr Bąk.

W targowej wiosce jak co roku organizatorzy przygotowali wiele atrakcji. Dzień rozpoczął się od promocji książki „Marsz, marsz Batory” w Zarembku Tradycji. Literackiej uczcie towarzyszyła degustacja kuchni zakopiańskiej restauracji Villa Toscana.

Swój kunszt prezentował Marcin Lichosyt, który poprowadził seminarium dla wszystkich miłośników rzeźby w drewnie. Tradycyjnymi produktami częstowało Koło Gospodyń Wiejskich w Kościelisku, które w tym roku zaserwowało m.in. pierogi i kwaśnicę, Gospodarstwo Rolne Róż i S-ka oraz firma Develey.

Ciekawym punktem dzisiejszego dnia była konferencja nt. Tradycyjnego i nowatorskiego przepisu na góralską kwaśnicę. Najpopularniejsza góralska zupa przygotowana została w wiekim kotle przez kucharzy z Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników oraz członkinie Koła Gospodyń Wiejskich w Kościelisku. 

(RKW)