Jakość powietrza
Stopień jakości powietrza Dobra
Legenda
  Bardzo dobra
  Dobra
  Umiarkowana
  Brak danych
  Dostateczna
  Zła
  Bardzo zła
tabelka scrollowana
Czujniki GIOŚ NO2 CO O3 SO2
ul. Sienkiewicza   2.01   0   101.51   0
- - - - PM2.5 PM10 - - - - - - - -
ul. Sienkiewicza   -   3.77
Czujniki o mniejszej dokładności:
Kamieniec   0.16   0.22
Józefa Piłsudskiego   0.13   0.25
Tytusa Chałubińskiego   0.36   0.5
Zofii i Witolda Paryskich   -   -
Kuźnice   0.06   0.13
Szkoła Podstawowa w Kościelisku   0.59   0.71
Wszystkie odczyty podawane są w µg/m3
Partner: airly
Pt. 29.03 16:00
Zachmurzenie
12° / 7° zachmurzenie małe
Sob. 13:00
Zachmurzenie
16°
Nd. 14:00
Zachmurzenie
16°
Pon. 14:00
Zachmurzenie
16°
Wt. 14:00
Zachmurzenie
Śr. 14:00
Zachmurzenie
Zdjęcie promujące Zakopane

Smaki Podhala tematem pierwszego spotkania z cyklu Historyczny Stół Kulinarny

Sieć hurtowni MAKRO Polska zainaugurowała nową inicjatywę na kulinarnej mapie Polski. Pierwsze wydarzenie z cyklu Historyczny Stół Kulinarny odbyło się 2 kwietnia w Zakopanem i upłynęło pod znakiem kuchni podhalańskiej. W spotkaniu, będącym jednocześnie otwarciem drugiej edycji programu Polskie Skarby Kulinarne, uczestniczyło 70 przedstawicieli lokalnej gastronomii. Wydarzenie odbyło się w partnerstwie z Miastem Zakopane.

Historyczny Stół Kulinarny to nowy cykl prestiżowych wydarzeń branżowych poświęconych regionalnej kuchni polskiej. Pierwsze spotkanie w ramach tej inicjatywy odbyło się w zakopiańskiej Rezydencji Gubałówka. To właśnie tam czołowi przedstawiciele branży gastronomicznej z Małopolski i Podhala skosztowali menu degustacyjnego, przygotowanego przez wiodących szefów kuchni – ambasadorów programu. Historycznym potrawom w nowoczesnej interpretacji towarzyszyła opowieść o kuchni Podhala Agnieszki Kuś, historyczki i pasjonatki polskiej spuścizny kulinarnej. Wydarzenie otrzymało honorowe Partnerstwo Miasta Zakopane.

Kuchnia podhalańska jest zróżnicowana i pełna inspiracji. Ze względu na jej wielobarwność oraz niezwykle interesującą historię, MAKRO Polska zdecydowała się na inaugurację programu właśnie w Zakopanem. „Wraz z ośmioma szefami kuchni zabraliśmy uczestników w kulinarną podróż po smakach historii Podhala. Regionu, który od lat przyciąga nie tylko okoliczną przyrodą, ale też regionalną kuchnią i bogatą tradycją. Opowiedzieliśmy historię o dziejach regionu, specyficznej atmosferze, która panowała
w stolicy Tatr oraz kuchni, która łączyła nie tylko kucharzy, ale też znane postaci, jak Tytus Chałubiński, Artur Rubinstein czy Jarosław Iwaszkiewicz” – mówi Magdalena Figurna, Menedżer ds. PR i Komunikacji Wewnętrznej w firmie MAKRO Polska.

Odświeżeniem tradycyjnych podhalańskich receptur zajęli się wiodący szefowie kuchni, ambasadorowie programu Polskie Skarby Kulinarne:

  • Mateusz Bafia z restauracji STRH Bistro Art Cafe w Zakopanem, który przygotował amuse-bouche w postaci śledzia z bryndzą w towarzystwie awokado, cebuli i mikro ziół;
  • Jan Filipczyk z Restauracji Krajobrazowej w Hotelu Kopieniec w Murzasichlu, który jako przystawkę zaserwował nowoczesną wersję słynnych góralskich moskoli;
  • Michał Bałazy z Cafe Bambus w Rybniku, który przyrządził przystawkę w formie sucharów z wódką z żurawiną, bundzem, konfiturą cebulową i śmietaną
    z czarnuszką;
  • Michał Grzywacz i Cezary Powała z kuchni pokazowej MAKRO w Warszawie, którzy na nowo zinterpretowali zupę zoproskę oraz przygotowali selekcję serów
    z dipem z rokitnika i konfiturą żurawinową z poziomkami;
  • Łukasz Cichy z restauracji Biała Róża w Krakowie, który zaserwował kurczaka zagrodowego podanego z biszkoptem z czosnku niedźwiedziego, truflą ziemniaczaną z bryndzą i ze szczawiem;
  • Roman Gerasik z restauracji Schronisko Smaków w Bukowinie Tatrzańskiej, który przyrządził smażonego łososia jurajskiego z palonym sianem, kawiorem z pstrąga, aioli szpinakowym, chipsem chlebowym, kumkwatem i przepiórką;
  • Sławomir Saguła z Restauracji Kiyrnicka by Saguła w Rezydencji Gubałówka, który na deser przygotował autorską wersję szarlotki tatrzańskiej.

Organizatorem Historycznego Stołu Kulinarnego jest sieć hurtowni MAKRO Polska. Współorganizatorem wydarzenia w Zakopanem była Restauracja Kiyrnicka by Saguła, a partnerami inicjatywy były firmy: Drosed, Jurassic Salmon, Spomlek i Unilever Food Solution.

Kolejne wydarzenia w ramach Historycznego Stołu Kulinarnego odbędą się w Warszawie, Krakowie i Trójmieście.

Celem programu Polskie Skarby Kulinarne, prowadzonego przez MAKRO Polska, jest zwiększenie świadomości Polaków na temat kulinarnej tradycji naszego kraju oraz sprawienie, by bardziej docenili oni kuchnię polską i dostrzegli, że rodzime dania również mogą być prestiżowe i pełne zaskakujących doznań smakowych. Projekt obejmuje m.in. materiały edukacyjne i warsztaty kulinarne, podczas których szefowie kuchni, kucharze
i restauratorzy poszerzają swoją wiedzę, odkrywają historyczne receptury i uczą się je interpretować, by móc wprowadzić je do restauracyjnych kart.

(RKW)