Jakość powietrza
Stopień jakości powietrza Dobra
Legenda
  Bardzo dobra
  Dobra
  Umiarkowana
  Brak danych
  Dostateczna
  Zła
  Bardzo zła
tabelka scrollowana
Czujniki GIOŚ NO2 CO O3 SO2
ul. Sienkiewicza   2.04   0   -   -
- - - - PM2.5 PM10 - - - - - - - -
ul. Sienkiewicza   -   10.78
Czujniki o mniejszej dokładności:
Kamieniec   5.92   7.5
Józefa Piłsudskiego   6.32   8.12
Tytusa Chałubińskiego   7.85   10.38
Zofii i Witolda Paryskich   6.53   8.84
Kuźnice   6.95   9
Szkoła Podstawowa w Kościelisku   1.02   1.32
Wszystkie odczyty podawane są w µg/m3
Partner: airly
Wt. 23.04 14:00
Zachmurzenie
9° / 1° zachmurzenie duże
Śr. 14:00
Śnieg
Czw. 14:00
Deszczowo
Pt. 14:00
Deszczowo
Sob. 14:00
Deszczowo
10°
Nd. 11:00
Zachmurzenie
12°
Zdjęcie promujące Zakopane

Restaurant Week - wizyta ambasadorki w Casa Mia

W naszym mieście trwa festiwal najlepszych restauracji Restaurant Week, objęty Patronatem Honorowym Burmistrza Miasta Zakopane. Jest to największe i najpopularniejsze wydarzenie kulinarne w Polsce. Jego ambasadorką już po raz drugi została wiceburmistrz Agnieszka Nowak-Gąsienica. W tej roli, wraz z Mężem, odwiedziła restaurację Casa Mia, która zajęła I miejsce w Plebiscycie Gości poprzedniej edycji Restaurant Week na Podhalu.

Pyszne potrawy gościom serwował Szef Kuchni Piotr Zduniak. Restauracja zachwyciła nie tylko wspaniałymi połączeniami ciekawych smaków, ale także przytulną atmosferą oraz miłą i profesjonalną obsługą. W festiwalowym menu znalazły się:
- Zupa krem z fenkuła z podwędzanym tatarem z pstrąga tęczowego z Bio hodowli w Zielenicy
- Comber z królika i krokiecik w panko z królika
- Brownie z dodatkiem białej czekolady, mascarpone z marakują i lodów ze słonego karmelu.

- To moja pierwsza wizyta w Casa Mia. Wśród zgiełku Krupówek, to wyjątkowe miejsce, w którym można odpocząć i dać się oczarować pysznej i zjawiskowej kuchni. Można tu poczuć się jednocześnie beztrosko i swobodnie jak w domu oraz wykwintnie i ekscytująco jak podczas dalekiej podróży. Ideą Restaurant Week jest właśnie możliwość odkrywania takich miejsc, których istnienia nawet się nie spodziewamy i promocja sztuki kulinarnej na najwyższym poziomie. Bardzo się cieszę, że mogę włączyć się w tę akację i gorąco zachęcam do uczestnictwa w Festiwalu, głosowania na najsmaczniejsze dania i najlepsze restauracje, a także na co dzień do korzystania z ich niezwykłej oferty – dzieliła się wrażeniami po wizycie w Casa Mia Agnieszka Nowak-Gąsienica.

Zakopane jest naprawdę wyjątkowy miejscem, w którym tradycyjna kuchnia regionalna łączy się z wpływami kuchni z całego świata, a wybór różnych restauracji i menu jest bardzo szeroki. Warto więc wędrować kulinarnym zakopiańskim szlakiem, do czego wspaniałą zachętą, zarówno dla mieszkańców, jak i turystów, jest właśnie Restaurant Week. 

W tej edycji Festiwalu udział bierze 14 restauracji z Podhala:

Zakopane: Bubuja, Casa Mia, Dworzec Stacja Mienso, Restauracja Grand Kasprowy, Góralska Tradycja, STRH, Villa Toscana
Kościelisko: Kiyrnicka by Saguła, Karczma Polany
Bukowina Tatrzańska: Schronisko Smaków Magda Gessler
Białka Tatrzańska: Restauracja Novobilski
Murzasichle: Restauracja Krajobrazy
Nowy Targ: Absynt, Villa Toscana

Edycja odbywa się pod hasłem #SzanujJedzenie i promuje filozofię zero-waste.

Zapraszamy i smacznego!

(AKS)