Jakość powietrza
Stopień jakości powietrza Dobra
Legenda
  Bardzo dobra
  Dobra
  Umiarkowana
  Brak danych
  Dostateczna
  Zła
  Bardzo zła
tabelka scrollowana
Czujniki GIOŚ NO2 CO O3 SO2
ul. Sienkiewicza   7.52   0   107.72   0
- - - - PM2.5 PM10 - - - - - - - -
ul. Sienkiewicza   -   4.24
Czujniki o mniejszej dokładności:
Kamieniec   0.61   0.81
Józefa Piłsudskiego   0.52   0.8
Tytusa Chałubińskiego   0.78   1.03
Zofii i Witolda Paryskich   1.31   2.18
Kuźnice   0.05   0.1
Szkoła Podstawowa w Kościelisku   0.48   0.62
Wszystkie odczyty podawane są w µg/m3
Partner: airly
Wt. 16.04 11:00
Deszczowo
6° / 0° słabe opady deszczu
Śr. 14:00
Śnieg
Czw. 14:00
Śnieg
Pt. 14:00
Śnieg
Sob. 14:00
Śnieg
Nd. 08:00
Śnieg
-1°
Zdjęcie promujące Zakopane

MAKRO Polska rusza z drugą edycją programu "Polskie Skarby Kulinarne"

Spotkaniem z cyklu Historyczny Stół Kulinarny sieć hurtowni MAKRO Polska rozpoczyna drugą edycję Polskich Skarbów Kulinarnych. Inauguracja tegorocznej odsłony tego programu odbędzie się 2 kwietnia
w Zakopanem. Wydarzenie otrzymało honorowe Partnerstwo Miasta Zakopane.

Celem programu Polskie Skarby Kulinarne prowadzonego przez MAKRO Polska jest zwiększenie świadomości Polaków na temat kulinarnej tradycji naszego kraju oraz sprawienie, by bardziej docenili oni kuchnię polską i dostrzegli, że rodzime dania również mogą być prestiżowe i pełne zaskakujących doznań smakowych.

Uroczysta inauguracja tegorocznej edycji programu odbędzie się w kwietniu, podczas pierwszego spotkania z cyklu Historyczny Stół Kulinarny. Czołowi przedstawiciele branży gastronomicznej z Małopolski i Podhala skosztują menu degustacyjnego, przygotowanego przez wiodących szefów kuchni – ambasadorów programu. Historycznym potrawom w nowoczesnej interpretacji towarzyszyć będzie opowieść o kuchni Podhala Agnieszki Kuś, historyczki i pasjonatki polskiej spuścizny kulinarnej. Wydarzenie otrzymało honorowe Partnerstwo Miasta Zakopane.

Kuchnia podhalańska jest zróżnicowana i pełna inspiracji. Ze względu na jej wielobarwność oraz niezwykle interesującą historię, MAKRO Polska zdecydowała się na inaugurację programu właśnie w Zakopanem. „Wraz z szefami kuchni zabierzemy uczestników w kulinarną podróż po smakach historii Podhala. Regionu, który od lat przyciąga nie tylko okoliczną przyrodą, ale też regionalną kuchnią i bogatą tradycją. Opowiemy historię o dziejach regionu, specyficznej atmosferze, która panowała w stolicy Tatr oraz kuchni, która łączyła nie tylko kucharzy, ale też znane postaci, jak Tytus Chałubiński, Artur Rubinstein czy Jarosław Iwaszkiewicz” – mówi Magdalena Figurna, Menedżer ds. PR i Komunikacji Wewnętrznej w firmie MAKRO Polska.

Historyczne dania w nowoczesnej interpretacji podczas wydarzenia zaserwują: gospodarz spotkania Sławomir Saguła – szef kuchni restauracji Kiyrnicka by Saguła w Rezydencji Gubałówka, Łukasz Cichy – szef kuchni restauracji Biała Róża w Krakowie, Cezary Powała i Michał Grzywacz – szefowie kuchni hali nr 1 w Warszawie, Roman Gerasik – szef kuchni restauracji Schronisko Smaków w Bukowinie Tatrzańskiej, Jan Filipczyk – szef kuchni Restauracji Krajobrazowej w hotelu Kopieniec w Murzasichlu, Mateusz Bafia – szef kuchni Bistro Art. Cafe
w Zakopanem oraz Michał Bałazy – szef kuchni Bambus Cafe w Jastrzębiu-Zdroju.

(AKS)