Jakość powietrza
Stopień jakości powietrza Dobra
Legenda
  Bardzo dobra
  Dobra
  Umiarkowana
  Brak danych
  Dostateczna
  Zła
  Bardzo zła
tabelka scrollowana
Czujniki GIOŚ NO2 CO O3 SO2
ul. Sienkiewicza   -   -   -   -
- - - - PM2.5 PM10 - - - - - - - -
ul. Sienkiewicza   -   -
Czujniki o mniejszej dokładności:
Kamieniec   23.39   32.98
Józefa Piłsudskiego   14.73   18.62
Tytusa Chałubińskiego   9.07   11.48
Kuźnice   6.5   7.98
Wszystkie odczyty podawane są w µg/m3
Partner: airly
Czw. 28.08 02:00
Zachmurzenie
13° / 17° zachmurzenie duże
Pt. 14:00
Zachmurzenie
25°
Sob. 14:00
Deszczowo
22°
Nd. 14:00
Deszczowo
16°
Pon. 14:00
Deszczowo
19°
Zdjęcie promujące Zakopane

20. Małopolski Festiwal Smaku

Dajcie się porwać w królewską podróż przez 1000 lat historii i smaków! 14 września Dolna Rówień Krupowa zamieni się w wielką, tętniącą smakiem i tradycją ucztę – to właśnie w Zakopanem, pod Tatrami, zakończy się wyjątkowa, jubileuszowa podróż Małopolskiego Festiwalu Smaku – finałowy przystanek królewskiego szlaku, który poprowadził nas przez pięć kulinarnych grodów Małopolski. 

Zakopane staje się jednym z gospodarzy tego niezwykłego wydarzenia, które w tym roku nabiera szczególnego, królewskiego wymiaru. Rok 2025 to czas Tysiąclecia Królestwa Polskiego i równocześnie dwudziestych urodzin festiwalu. Z tej okazji czeka nas edycja wyjątkowa, pełna emocji, smaków, zapachów i... góralskiego klimatu splecionego z królewską świetnością!

Na tle majestatycznych Tatr wyruszymy w niezwykłą kulinarną podróż przez tysiąc lat historii – od dawnych uczt królewskich, przez staropolskie kuchnie, aż po współczesne interpretacje kulinarnych tradycji. To nie będzie zwykły festiwal – to hołd dla historii i celebracja smaku, jakiej jeszcze pod Giewontem nie było.

„W klimacie koronacji Bolesława Chrobrego – pierwszego króla Polski – stworzymy miejsca pełne królewskiego majestatu. Szlachetne stroje, historyczne akcenty, rycerska galanteria i mieszczańska gościnność – wszystko to stworzy wyjątkową oprawę dla uczty, która na długo pozostanie w Waszej pamięci” – zapowiada Łukasz Smółka, Marszałek Województwa Małopolskiego.

Czeka na Was bogactwo tradycyjnych smaków dzieciństwa i góralskich przysmaków, ale też nowoczesne spojrzenie na kuchnię dawnych wieków. Mistrz Andrzej Polan zaprezentuje potrawy inspirowane staropolską tradycją w zupełnie nowej odsłonie, a Pascal Brodnicki poprowadzi warsztaty, zdradzając tajemnice królewskiego stołu. Pod Tatrami zagości także królewska spiżarnia – pełna aromatycznych miodów, rzemieślniczego pieczywa, domowych wypieków, wędlin i przetworów od małopolskich producentów. Podczas wydarzenia zaprezentują się Koła Gospodyń Wiejskich z powiatu tatrzańskiego i nowotarskiego, pokazując, że
z prostych składników i serca można wyczarować cuda. Nie zabraknie również warsztatów, pokazów, quizów
z nagrodami i atrakcji dla całych rodzin. Dla najmłodszych przygotowana zostanie specjalna strefa zabaw,
a instytucje Województwa Małopolskiego zaprezentują swoje działania.

Jak co roku – smak będzie się łączyć z dobrem. W trakcie wydarzenia prowadzona będzie zbiórka charytatywna dla fundacji z terenu Podhala pomagającej osobom zmagających się z rzadkimi chorobami.

Pod Tatrami, w sercu Zakopanego, spotkajmy się, by wspólnie smakować historię i tradycję.

(AM)