Jakość powietrza
Brak danych
Legenda
  Bardzo dobra
  Dobra
  Umiarkowana
  Brak danych
  Dostateczna
  Zła
  Bardzo zła
tabelka scrollowana
Czujniki GIOŚ NO2 CO O3 SO2
ul. Sienkiewicza   4.62   -   74.59   0
- - - - PM2.5 PM10 - - - - - - - -
ul. Sienkiewicza   -   18.34
Czujniki o mniejszej dokładności:
Kamieniec   3.91   4.89
Józefa Piłsudskiego   7.1   9.38
Tytusa Chałubińskiego   3.89   5.11
Zofii i Witolda Paryskich   6.54   8.85
Kuźnice   3.07   3.99
Szkoła Podstawowa w Kościelisku   0.71   0.89
Wszystkie odczyty podawane są w µg/m3
Partner: airly
Pt. 19.04 11:00
Śnieg
3° / -0° słabe opady śniegu
Sob. 14:00
Deszczowo
Nd. 14:00
Śnieg
-1°
Pon. 14:00
Zachmurzenie
Wt. 14:00
Zachmurzenie
Śr. 08:00
Śnieg
-1°
Zdjęcie promujące Zakopane

Już 70 000 Gości Restaurant Week! Festiwal potrwa do 5 lipca

Trwa największy w Polsce festiwal kulinarny Restaurant Week. Tak jak podczas ubiegłorocznej, rekordowej jesiennej edycji, także i teraz Goście nie zawiedli. Zainteresowanie wydarzeniem jest tak duże, że organizatorzy zdecydowali o przedłużeniu festiwalu o dodatkowy tydzień - do 5 lipca. W Restaurant Week bierze udział ponad 300 najciekawszych restauracji z czternastu regionów. W cenie 49 zł Goście otrzymają popisowe 3-daniowe menu, festiwalowy koktajl oraz Coca-Colę w prezencie. Rezerwacji można dokonać na www.RestaurantWeek.pl.

Po trudnym czasie kwarantanny do restauracji powróciło życie. Liczba Gości rośnie z tygodnia na tydzień. Budzi to wielki optymizm całej niezależnej sceny restauracyjnej, która przygotowała atrakcyjne propozycje menu i zadbała o dostosowanie lokali do obowiązujących standardów bezpieczeństwa. Ogromne zainteresowanie Festiwalem to najlepszy dowód na to, że Polacy kochają chodzić do restauracji i nadal chcą je wspierać. Zanim Restaurant Week rozpoczął się na dobre, Goście dokonali rezerwacji na ponad 70 000 doświadczeń restauracyjnych.

Na Podhalu w przedłużonym Festiwalu bierze udział 7 restauracji. Każda z nich przygotowała dwie wersje menu. W ofercie festiwalowej dostępne są dania wegetariańskie i wegańskie, mięsne i rybne. Festiwal Restaurant Week to szansa na spróbowanie zarówno dań kuchni polskiej, jak i wielu kuchni świata. Restauracje, które biorą pierwszy raz udział w Festiwalu to m.in.: Tam Gdzie Zawsze i Na Szlaku w Nowym Targu oraz Przy Kominkq iLa Prima w Zakopanem.

Jeśli marzycie o kolacji z pięknymi górskimi krajobrazami w tle, to koniecznie sprawdźcie menu restauracji Krajobrazy. Szef Kuchni przygotował m.in. polędwicę wołową w sosie pieprzowo - wiśniowym z duszoną gruszką i musem ziemniaczanym z dodatkiem palonego masła oraz suflet z czekolady z konfiturą z róży i limonki. Niezapomniane doświadczenia czekają na was również w Restauracji Na Szlaku, w menu znalazły się grillowane comberki jagnięce, gołąbek z puree ziemniaczanym i wędzonym boczkiem, sos kurkowy, smażony jarmuż i chipsy z batatów, a w menu wege trójkolorowy tatar warzywny z dodatkiem pikantnego chutney.

Festiwal najlepszych restauracji, to także idealny powód by wybrać się na wspólny obiad z bliskimi. Restauracje w ramach festiwalowego menu przygotowały m.in. pstrąga z olejem lnianym, pieczonym ziemniakiem, espumą chrzanową i młodą marchewką w Grand Kasprowy (Zakopane), moskole z szarpaną jagnięciną i oscypkiem z piklowaną czerwoną cebulką w Restauracji Novobilski, filet z kaczki zaprzyjaźniony z pierogiem pełnym kaszy i jabłka z musem z zielonego groszku, w kompozycji z marchewką baby w La Prima.

Każdy pełnoletni Gość Festiwalu otrzyma w prezencie festiwalowy koktajl Martini Fiero & Kinley Tonic. Jako podziękowanie dla wszystkim uczestników Restaurant Week za wsparcie lokalnych restauracji, dodatkowo każdy Gość otrzyma w prezencie butelkę Coca-Coli.

Rezerwacje: www.RestaurantWeek.pl

Termin Festiwalu: 17 czerwca – 5 lipca 2020