Jakość powietrza
Stopień jakości powietrza Bardzo dobra
Legenda
  Bardzo dobra
  Dobra
  Umiarkowana
  Brak danych
  Dostateczna
  Zła
  Bardzo zła
tabelka scrollowana
Czujniki GIOŚ NO2 CO O3 SO2
ul. Sienkiewicza   11.7   0   69.1   0
- - - - PM2.5 PM10 - - - - - - - -
ul. Sienkiewicza   -   12
Czujniki o mniejszej dokładności:
Kamieniec   8.87   10.8
Józefa Piłsudskiego   5.29   6.73
Tytusa Chałubińskiego   6.18   7.58
Kuźnice   6.41   7.85
Wszystkie odczyty podawane są w µg/m3
Partner: airly
Śr. 30.04 08:00
Zachmurzenie
8° / 7° zachmurzenie duże
Czw. 14:00
Zachmurzenie
16°
Pt. 14:00
Zachmurzenie
18°
Sob. 14:00
Deszczowo
18°
Nd. 14:00
Deszczowo
12°
Pon. 05:00
Deszczowo
10°
Zdjęcie promujące Zakopane

Uwaga na toksyczny glifosat i Roundup

W trosce o zdrowie mieszkańców Wydział Ochrony Środowiska Urzędu Miasta Zakopane informuje
o skutkach ubocznych powszechnie stosowanego środka chemicznego o nazwie glifosat, występującego w linii produktów marki Roundup – środka powszechnie stosowanego w rolnictwie oraz do pielęgnacji i oczyszczania terenów zielonych.

Środek ten jest bardzo toksycznym herbicydem totalnym (nieselektywnym) o działaniu tak silnym, że potrafi zniszczyć większość roślin zielonych na polach, w ogrodach, na miejskich terenach zielonych, przy zbiornikach wodnych, torach kolejowych i wielu innych miejscach, gdzie jest on stosowany. Glifosat wykorzystywany jest również w uprawach GMO, dzięki zastosowaniu w roślinach modyfikacji genetycznej uodparniającej je na działanie tego herbicydu. Niszczy niepożądane rośliny (chwasty), a jednocześnie pozostawia bez uszczerbku inne rośliny. Informacje na temat rzekomej biodegradowalności glifosatu znajdą Państwo w poniższych plikach.

GLIFOSAT-TOKSYCZNOŚĆ

Badania potwierdzają, że pestycyd ten pozostaje w opryskanych roślinach GMO i w konsekwencji jest bezpośrednio spożywany przez ludzi i zwierzęta. Ponadto glifosat wyjaławia glebę niszcząc jej mikro- i makroflorę oraz pożyteczne owady. Wraz z opadami jest wypłukiwany z gleby i dostaje się do wód gruntowych, zbiorników wodnych i rzek, a także bezpośrednio do wody pitnej powodując jej zatrucie. Potężne ilości pestycydów w żywności są bardzo niebezpieczne, dlatego nasze dzieci i dorośli chorują na nowotwory.

Źródło: WOŚ